Jávorkút jelene


 

Jávorkút a Bükki Nemzeti Park területén, a Bükk fennsík legszebb részén, 685 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő kirándulóhely. A hely a juhar régies elnevezésérõl, valamint az egész évben bővizű forrásról kapta nevét, amely a Bükk fennsík egyetlen karsztforrása, és egyben létesítményeink teljes ivóvízellátója.

Célunk az elődök szellemében színesíteni, továbbfejleszteni a jávorkúti "pihenőegyüttest". Panziónk, Fenyvesházunk (turistaház), és a Bethlen-féle vadászkastélyból kialakított éttermünk immáron egész évben várja látogatóit. Vendégeink kikapcsolódását kiépített szalonnasütő, kisgyermekek részére berendezett játszótér, a labdasportok kedvelőinek kapukkal ellátott füves sportpálya szolgálja. Erdei iskolai programjainkkal alsó- és felső tagozatos általános iskolás tanulók számára egyaránt igyekszünk a Bükk szépségeit, a természet különlegességeit megmutatni, megszerettetni. Éttermünk kínálatának összeállításakor, és szállásaink kiépítése során is kiemelten figyelünk a gyermekek, gyermekes szülők igényeire.

Mindannyian fontosnak tartjuk a természet tiszteletét, a környezettudatosságra való nevelést, és mindezek mellett nagy figyelmet fordítunk arra, hogy rugalmas, vendégközpontú és gyermekszerető munkatársainkkal együtt egyszerre biztosítsunk minőségi szállást és ellátást.

Jávorkút múltja


 


A volt erdészeti település környékét, luc - és vörösfenyő-óriások, fenyvesek borítják, valamint a ritkaságnak számító úgynevezett "Svédfenyves", amelyet 1887-ben honosítottak meg a környéken. A varázslatos táj minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt a pihenést, túrázást, kerékpározást, vadászatot kedvelők számára.

Kezdetben a térség kincstári vadászközpont volt, s a tiszta vízű Jávor-forrás mellett kellemes pihenõhelyet nyújtott a megfáradt erdészeknek, vadászoknak. Ezt a nyugalmat, meghittséget látta meg Gróf Bethlen István, és az 1920-as évek végén megépítette a jávorkúti vadászkastélyt, amelyben ma a konyhájáról méltán híres éttermünk működik.

Gróf Bethlen István földbirtokos, jogász, államférfi, régi erdélyi főnemesi család sarja, és egyben 1921-1931 között Magyarország miniszterelnöke volt. Hivatalból ideje nagy részét Budapesten töltötte, de rendkívül nagy szeretettel látogatott el a Bükkbe kikapcsolódni. A hely iránt érzett szeretetét kifejezve hozzá is járult a térség fellendítéséhez, így 1930 pünkösdjén, Bethlen 3.400.000 pengős beruházása révén, átadhatták a Lillafüredi Palotaszállót. Ugyan ez év őszén síugrósáncot is létesített, valamint az infrastruktúrát is fejlesztette, törekvéseinek egyik leglátványosabb eredménye a 12m hosszú Lillafüred - Hollóstető - Eger közúti alagút, melyet az utókor Bethlen kapunak nevezett el.

Jávorkút további fejlődése a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) beruházásához köthető. Jávorkút mai működésének alapja a nagyobb szálláslehetőséget biztosító, szélesebb körű szolgáltatásokat, komplexebb kikapcsolódást nyújtó központ ötlete, mely nemcsak a túrázók, hanem bárki számára könnyen megközelíthető - Szénási Tibor úr (TVK volt műszaki vezérigazgató-helyettese, Magyar Kémikusok Egyesületének volt alelnöke) szervezésében teljesedett ki, mindmáig felejthetetlen emlékekkel gazdagítva az itt vendégeskedőket.